Site İçi Arama


Keyfi Mola

Gün arası eğlence!

emzirme

Emzirme vakti geldi, nasıl emzirmelisiniz?

Doğumdan sonraki ilk bir saat içinde bebeğinizi emzirmeniz çok önemlidir.Bunu yaparken de emzirme danışmanından yardım isteyin. Normal doğum veya sezaryen yapmış olmanız emzirmenizi etkilememektedir. Seçtiğiniz hastanenin emzirme danışmanının olması ve “rooming-in” uygulaması yani bebeğiniz ile aynı odada kalmanızı sağlaması size anne sütü ve emzirme açısından büyük avantaj sağlayacaktır. bebek odası kavramı günler geçtikçe ve anne sütünün önemi algılandıkça geçerliliğini kaybetmektedir; zaten siz bebeğiniz ile birlikte olabileceğiniz her saniyeyi zevkle geçirmeyecekmisiniz? Bebeğinizi emzirirken ona doğanın sunduğu en iyi besini veriyorsunuz. Bu nedenle, ilk günlerde bazı zorluklar yaşarsanız gayretinizi eksiltmeyin. Sonuçta emzirebilmek ve yaşamın ilk 6 ayı boyunca saf anne sütü verebilmek sizin bunu yapma arzu ve inancınıza bağlıdır. “Ben bunu yapacağım” dediğinizde işin %90’ı çözülüyor. Ümidinizde azalma olursa herzaman kendinize şu soruyu sorun “50 sene önce mama varmıydı?” “Binlerce yıldır insan nesli nasıl devamını sağladı?” Bu yeni beceriyi bebeğinizle birlikte sizde öğreneceksiniz. Önceleri nasıl emeceğini bilmiyor ve uzun süre emmeye uğraşıyorsa üzülmeyin, biraz sabırlı olun yeter. İlk haftaları atlattıktan sonra, bebeğinizi aylar boyunca başarı ile besleyecek bir yöntemin kendiliğinden geliştiğini göreceksiniz.

Bebeğinizi emzirirken:
Öncelikle rahat olun. Rahatça ve dik oturun. Sırtınızı yaslayın. Kolsuz alçak bir sandalye bu iş için en uygun olanıdır. Yatakta iseniz sırtınızı yastıklarla destekleyin. Bebeği memeye yaklaştırmak için altına yastık koyabilir ya da dizinizi yükselterek ona destek olabilirsiniz.Emzirmek için öne eğildiğinizde sırtınızı bükmeyin. Emzirirken bebeğin bir eliyle memenize dokunabilmesini sağlayın. Bebeğinizin meme başını aramasını ve besin bulmasını sağlayan doğuştan gelme bir refleks vardır. Bebeğiniz on günlük oluncaya dek bu refleksden yararlanarak memeyi bulmasını sağlayın. Meme başını bebeğinizin yanağına sürün. Bebeğiniz başını içgüdüsel olarak döndürüp memeyi aramıyorsa areolanın(meme ucundaki kahverengi bölge) hemen gerisini hafifçe sıkıp biraz süt gelmesini sağlayın. Bebeğinizin başını yaklaştırarak yanağını meme hizasına, dilini meme ucunun altına getirin. Meme ucu ile birlikte çevreleyen kahverengi bölge yani areolayı da ağzına verin. anne sütü meme ucunda değil areolada bulunmaktadır dolayısıyla bu bölgenin de ağız içine girmesi gerekiyorki onu sağabilsin. Memebaşı birkez bebeğin ağzına girdikten sonra bebeğiniz yalnızca emmez, areolanin hemen arkasindaki süt bezlerini sağarak sütü içer. Meme başının görevi yalnızca ağız içini ve bebeği uyarma yönündedir. Süt areola bölgesinde bulunmaktadır ve beslenebilmek için bebeğin bu kısmı mutlaka ağız içine almalıdır. Eger bebeğiniz yalnızca memebaşini emiyorsa hiç süt alamayacağı gibi, memede de çatlaklar oluşur ve acı verir. Emzirirken arada keskin bir sızı duyarsanız emzirme pozisyonu ve bebeğin doğru şekilde anne göğsünü ağız içine aldığından emin olun. Pozisyon ve teknik doğru ise bilmeniz gerekirki ilk haftalarda zaman zaman emzirirken acı olabilir ve bu durumda derin bir nefes alıp gevşemeye çalışın. Bebeğiniz huzursuz ve sinirleniyor ise pozisyon ve tekniğinize mutlaka tekrar göz atın çünkü büyük ihtimalle burada bir sorun vardır. Sizin açınızdan bakıldığında, memeye kenetlenmiş olan bebeğin ağzı genişçe açılmış ve meme bu boşluğu doldurmuş gibi görünür. Şakak ve kulakların, çene kaslarının hareketine bağlı olarak oynamasından bebeğin süt aldığını anlayabilirsiniz. Yanakları dolgun görünür. Çene göğüse dayanmıştır.

Süt refleksi:
Bebeğin süt emmesi depolanmış sütün salınmasını sağlayan bir reflekse neden olur. Bu refleksi bebeğiniz emmeye başladığı anda, bir sıcaklık alışı gibi içinizde hissedebilirsiniz. Ancak hissetmesenizde kaygılanmayın; bunu herkes farketmek zorunda değil. Refleksin etkisi ile diğer memeden süt akıyorsa bu sütü bir meme koruyucuda biriktirin. Bebeğinizin memeden alabildiği kadar süt alması için gerekli zamanı tanıyın. Böylece memeniz boşalır, küçülür, hafifler. Bebeğiniz arada sırada süt almayı bırakıp yalnızca emmeye devam edebilir. Dakikalar geçtiği halde emmiyorsa bebeği memeden alabilirsiniz. Canınızın yanmaması için memeyi birdenbire çekmeyin. Emmeyi bırakması için bir parmağınızı hafifçe ağzına sokmanızda bir sakınca yok. Emzirdiğiniz memeye temiz bir gazlı bez ya da kağıt mendil koyun. İkisininde eşit uyarılması için bir sonraki emzirmeyi öbür memeden başlatın. Arada bebeğinize gaz çıkarması için yardımcı olun.Bebeğiniz biraz gaz çıkardıktan, belkide biraz uyuduktan sonra diğer memeden de emzirmeye çalışın. Doymamışsa süt almaya devam edecek, yeterli süt almışsa yalnızca emme gerksinimini karşılayacaktır. Yeterince beslendiğinde memeyi ağzından bırakıp kucağınızda uyuya kalabilir. Bebeğinizin yeterli besini alıp almadığını merak etmeyin. Bu gibi konularda bebeğinize güvenin. Neyi, ne zaman, ne kadar istediğini o bilir. Unutmayın, şimdiki çocuklar harika!

Kaynak : http://www.bebek.com

3 people like this post.

İlginizi çekebilecek diğer konular:

  1. Doğuma Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler
  2. Bebeğinizle Seyahate Çıkarken
  3. Kocanızı Nasıl Eğitirsiniz?
  4. Normal Doğum
  5. Hasta Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?






Yorumlar