Site İçi Arama


Keyfi Mola

Gün arası eğlence!

gunes_kremi

CİLT TİPİ ve UYGUN GÜNEŞ KREMİ

Cildimizi etkileyen UVA ve UVB olmak üzere 2 türlü güneş ışın vardır. UVB ışınları cam tarafından emilirken UVA ışınları camdan geçebilir ve cildin üzerinde yaşlanma etkileri yaratır. Cilt analizleriyle cildinizin güneşe karşı hassasiyetini tesbit edebilir, bu sonuca göre hangi koruma faktörünü seçmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Cilt tipi 1 – 2 (En hassas)
çok açık tenlilerle kızıl saçlı mavi gözlü olan kişiler.
Kesinlikle güneşten uzak durmalı ve yansıyan ışınlara karşı bile yüksek koruma faktörlü ürünlerle korunmalı
(SPF 60 ve üzeri)

Cilt tipi 3
Kumral ve güneşe karşı korunmamaları sakınca yaratan kişiler.
belirli saatlerde güneşlenmeli
orta derecede koruma faktörlü ürünlerle korunmalı
(SPF 30-45)

Cilt tipi 4 ve üstü
Esmer tenliler
Kızarmadan bronzlaşan kişiler
(SPF 15)

Kadınlar, hormonal bakımdan hamilelik veya doğum kontrol hapları kullanımı gibi nedenlerle cilt lekelerine yatkın olduklarından bu dönemlerde güneşlenme konusunda daha titiz olmalıdırlar. Sivilce, kılcal damarlar, lekeler, güneş duyarlılığı gibi dermatolojik sorunlar için tatile çıkmadan önce bir uzman görüşü alınmalıdır.

KORUMA FAKTÖRÜ
SPF, kişinin koruyucu güneş ürünü kullanarak ve hiçbir koruyucu ürün kullanmadan güneş altında yanmadan kalabilme sürelerinden elde edilen bir orandır.
Bir kişi, yanmaya başlamadan güneş altında 10 dakika korunabiliyorsa, aynı oranda korunmayı 15 SPF faktörlü bir güneş kremi 150 dakika boyunca sağlamaya devam eder. Bir başka değişle, güneş altında hiçbir koruyucu ürün kullanmadan 10 dk. yandığınız kadar, 15 SPF faktörlü bir kremle aynı şekilde 150 dakikada yanabilirsiniz.

Güneş kreminin özellikleri
Güneşten koruyan ürünler yüksek miktarda güneş ışınlarını süzen UVA/UVB filtresi içermeli, cilt tarafından yüksek oranda emilmeli, nemlendirmeli, suya, denize, terlemeye, buharlaşmaya dayanıklı, kokusuz ve renksiz etki süresi uzun, kullanımı kolay olmalıdır.

Güneş kremlerinde suya dayanıklılık
Güneş ürünlerinin suya dayanıklılığı; yüzerken suyun fiziksel etkisi karşısında ve sudan çıkışta güneşe karşı koruyucu etkisinin devamlılığı üzerinde test edilir. Her 2 durumda da, koruyucu etkinin suya giriş öncesine yakınlığı dayanıklılığının ölçüsü olarak kabul edilir.

GÜNEŞ YANIKLARI
Güneşlenme sonrasında yaygın kızarıklık ve dokunulduğunda acı veren yanıklar I. derece , içi su toplamaya başlamış kabarcıklar ve daha şiddetli kızarıklıklardan oluşan yanıklar II. derece yanıklardır. Hafif güneş yanıkları için buzlu olmamak koşuluyla ıslak gazlı bezle 10-15 dakika bekletilerek rahatlatıcı pansuman yapılır. Kabarcıkların oluştuğu yanıklarda, kabarcıkların açılması doğru değildir. Steril enjektörle boşaltılabilir, ya da uzman doktor önerisiyle kullanılabilecek krem ve jellerle iyileşme sağlanabilir.

İlginizi çekebilecek diğer konular:

  1. İlk Gebelik Belirtileri
  2. Spor Yaparken Doğru Ayakkabı Seçimi
  3. Burçlara Göre Hediye Seçimi
  4. Teninize Göre Saç Rengi Seçimi
  5. Çocuk Gelişiminde Oyunun Yeri ve Oyuncak Seçimi






“Güneş Kremi Seçimi ve Güneş Yanıklarında İlk Müdehale” yazısı için 2 yorum yazılmıştır.

  1. AslıNo Gravatar demiş ki:



    ahhh bilirim yanık acısının en berbatını 🙁

  2. aslıNo Gravatar demiş ki:



    bir tavsiye :
    buz poşeti v.s. bezle sarıp yanmış bölgeye tutmak çok iyi geliyor ama çok yoğun yanık olayı yoksa (su toplama v.b.)…denenmiştir biraz önce buz tuttum yanmış olan omuzlarıma ahhh ahhhh………

Yorumlar